2008. 10. 02.

Néhány megjegyzés egy felületesen megírt, rosszindulatú cikkre

Fekete Réka tollából származó keddi cikk néhány kijelentését, megjegyzését pontosítanám

1. A Közigazgatási Tanszék tanévnyitója, igen, 15 perces késéssel kezdődött, de azt illene tudni egy egyetemet végzett személynek, hogy a 15 perces (egyetemi negyedóra) késlekedés majdnem kötelező érvénnyel bír, pontosan azért hogy a késésben lévők is be tudjanak érni az előadásra, előadásokra!
2. A tanévnyitóra a helyi előjárok is meg voltak híva, de azok más elfoglaltságukra hivatkozva még idejében visszamondták a meghívást. Ez nem kellene különösebben meglepjen valakit, ha figyelembe vesszük azt, hogy van éppen elég dolguk a megyében és a városban. Kollegáimként nem úgy ismertem meg őket, hogy sokat beszélnek, inkább dolgoznak. Ez történt most is. Dolgoztak a megye és a város érdekében.
3. Ha a hallgatóság soraiban ülő újságíró figyelmesebben hallgatott volna akkor azt is meg tudta volna jegyezni, hogy a felszólalások kezdetén elhangzott egy megjegyzés és egy összehasonlítás. A következőkben röviden írásban is közlöm ezeket. A romániai oktatási rendszerrel nagy gondok vannak. Nem térek ki az iskolai oktatás gondjaira hanem a felsőfokú oktatás problémáit jelezném. Rengeteg egyetem működik az országban és az egyetemi képzés pénzcsinálási folyamattá vált. Vannak egyetemek ahol mindenki – megfelelő pénzösszeg ellenében – egyetemi oklevelet vásárolhat. Vannak egyetemek ahol mindenki elintézheti egyetemi oklevelét ha elég mennyiségű tyúkot, disznót, sajtot hord az oktatási intézmény alkalmazottjainak. EZ NEM A MI INTÉZMÉNYÜNK ESETE. A BBTE Közigazgatási tanszékén a hallgatók egyedüli elbírálási kritériuma a megszerzett tudás. Nálunk senki nem kapott jegyet pénzért vagy más szolgáltatásért. És ha ez netalán megtörtént, akkor a vétkes személy távozott intézményünktől. Nálunk tanulni kell, nem pénzt vagy disznót hordani a jegyekért! Ez nem ijesztgetés! Ez tény!
4. Tudatosan vagy nem de az is kimaradt a cikkből, hogy végzőseink nem csak a helyi közigazgatás szintjén voltak, vannak felelős beosztásban hanem, a bukaresti kormányzati körökben is értékelik munkájukat. Tették és teszik dolgukat nem csak saját karrierjük érdekében hanem közösségük hasznára is.
5. Bár Fazakas József főigazgató úr kihelyezett tagozatunkkal kapcsolatos fejlesztési elképzeléseinek néhány tételével nem tudok egyetérteni, illetve vezetési elképzelései nem egyeznek meg az enyémekkel, ez még nem jelenti azt, hogy ellenségeskedés lenne a két tanszék vezetősége között! Az egyetemi autonómia és az egyetemi demokrácia lehetővé teszi a véleménykülönbséget és annak kinyilvánítását. És pont ez a szép a demokráciában: nem kell mindenkivel és mindenben egyetértened, és még sem történik semmi bajod!
6. Bár az egyetemi oktatás tömegoktatássá vált, egyetemünk és tanszékünk megpróbál továbbra is magasabb kritérium-rendszer szerint dolgozni. Pontosan ezért lehet, hogy mindenki előtt nyitva áll az ajtónk, de az a tény hogy valaki bejutott szakunkra még nem kezesség arra nézve, hogy el is végzi azt. Állami intézményként, ellentétben más egyetemekkel mi magyarul oktatunk és tandíjmentesen. Pontosan ezért engedhetjük meg magunknak, hogy csakis a tanulmányi eredményei alapján bíráljuk el a hallgatóinkat!
7. Gondolom senkinek nem kell elmagyarázni, hogy a nagy szavak mögött, melyeknek majd semmi közük a valósághoz, általában szürke hétköznapok állnak, tele munkával és megpróbáltatással. Ha az újságíró csakis nagy tervekről és rózsaszín világról szóló díszbeszámolókat akar hallani akkor többet ne jöjjön el hozzánk. Mi dolgozunk és nem a fellegekben járunk.

Nincsenek megjegyzések: