2013. 02. 27.

O analiza a Romaniei



Din articolul lui Daniel Ursprung citeva pasaje interesante

articol original in
http://www.nzz.ch/aktuell/international/oberflaechliche-modernisierung-1.18011658
si prezentarea sa in curentul
http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013022583604/Actualitate/In-ochii-presei-occidentale-Felix-Voiculescu-exponentul-coruptiei-si-nepotismului-balcanic-in-Romania.html


În presa din România „raportarea informațiilor independent de vreun interes politic, este aproape imposibilă”.


„Privatizarea mass-mediei a înlocuit propaganda națională cu propaganda partizană a trusturilor de presă private. Investițiile în sectorul media sunt menite, în majoritatea lor, obținerii unei influențe mai mari asupra politicii.”

„Abstractitatea și contradicția din legislația românească dau libertatea oficialilor de a lua decizii haotice, după bunul lor plac.”

„Într-o țară cu o putere de cumpărare slabă cum este România, dar cu un sector public destul de amplu, apar oportunități pentru aparatul de stat de a vinde servicii [..]”

„în România, clasa de mijloc a fost supusă unui proces discriminare, expulzare, distrugere și emigrație. Astfel, un segment important al societății românești nu beneficiază de nici o ordine liberală.”

Liberalismul politic, această caracteristică a Europei de Sud-Est, a urmărit în primul rând emanciparea națională. Liberalizarea și democratizarea societății au trecut astfel, pe un plan secund. Influența unui capital străin a fost critică. Partidul Național Liberal din România avea la începutul secolului 20 sloganul  „By our own“ - Prin noi înșine- țara urmând să fie industrializată prin capital domestic iar statul având un rol esențial în acest proces. Aceste idei pot fi găsite atât în politica de auto-suficiență a lui Ceaușescu cât și în dezbaterile postdecembriste privind mult întârziata privatizare a economiei socialiste. Influența continuă a politicii în sectorul economic arată și faptul că diferența dintre stat și privat nu este atât de clară precum în Europa de Vest și nici nu se bucură de o atât de mare importanță. Statul și instituțiile sunt slabe, în spatele lor fiind principii și idei transparente care nu au suficientă substanță pentru a susține o construcție a instituțiilor și sistemului“

oricine vrea să așeze pe niște linii de normalitate această brumă de democrație înțeleasă într-un spirit balcanic este imediat taxat de „veteranii“ acestui sistem original al funcționării statului din România

în România, deși societatea s-a organizat în instituții și sisteme moderne, modul de funcționare din spatele acestora este cu totul diferit. Modernismul există astfel, alături de vechile practici, implementând un stil de funcționare pur românesc. Nepotismul poate fi interpretat ca un favoritism nefondat și un abuz de putere sau, ca o datorie morală de a mulțumi cuiva pentru loialitate prin poziția care îi este acordată, depinde de perspectiva fiecăruia.

interesul politicienilor [este] ca sistemul economic românesc să rămână unul retrograd, foarte închis și clientelar care să le servească intereselor personale.

Nincsenek megjegyzések: