2012. 05. 23.

Két kakas egy szemétdombon


Többen felhívtak, üzentek, hogy vegyem le az állapotfrissítésem a FB-ről mert nagyon sok ember lelkébe gázolók ezáltal. És legfőképpen mert nincs igazam. Alább az érveim, miért is van igazam.

Az állapotfrissités szövege: Csíkszeredában a Tűzoltó-parancsnokság a szovjet hősök emlékművére visszahelyezett egy (nem az eredeti) vörös csillagot. Erre mit lát Ráduly Róbert és a csíki RMDSZ: a Ponta kormány magyarellenességének újabb megnyilvánulását. 
Elemezzük hidegen a helyzetet! Van egy hegyivadász tábornok aki kiadja a parancsot a tűzoltósság (! - elvégre õ a garnizon parancsnoka) néhány emberének, hogy helyezzék vissza a vörös csillagot a szovjet katonák emlékművére. A tűzoltók ezt meg is teszik. A polgármester pedig felszólítja a tűzoltókat vegyék le. Meg is teszik. Erre fel a végkövetkeztetés, hogy a Ponta kormány el akarja nyomni a székelyeket.
Komment: tiszta paranoia! (paranoia = túlhajtott gyanakvásossággal és azzal a folyamatos tendenciával jellemezhető, hogy az egyén a környezetében lévő személyek cselekedeteit és szándékait, folyamatosan rosszindulatúnak, fenyegetőnek és ármányosnak véli/értékeli).
Olvasatomban van két kakas a szemétdombon, akik azt próbálják bizonyítani melyikük a nagyobb kakas. Legénykednek. Kinek van nagyobb hatalma? Egyszerűen hatalmi harc! Az egyik háta mögött érzi az új kormányt és annak embereit, a másik elveszetnek érzi eddigi politikai és hatalmi támogatottságát. Próbálja „kibekkelni” a ráhatásokat. Ha kicseréljük az RMDSZ-t mondjuk a PDL-re, az eredmény ugyanaz. Mindenki betart mindenkinek, politikai és hatalmi alapon. S nem csak Csíkszeredában!
A gond az hogy itt Székelyföldön, minden közéleti kérdést megpróbálunk etnikai viszonyok függvényében tárgyalni. Vagyis minden egyes közéleti kérdést csakis így közelítünk meg, hogy egyfelől vannak románok (erdmagyar nyelvterületen szigorúan "oláh"), akik elnyomnak és másfelől vannak a magyarok (HarCov-ban használatos román nyelven "bozgor"), akiket mindig is elnyomtak, és a helyzet nem fog változni. És erre rengeteg történelmi okot és érvet találunk. Arra nem gondol senki, hogy ez visszafele is igaz.
Miért kell a múltban élnünk? Miért nem lehet az ilyen és az ehhez hasonló helyzeteket tisztázni? Miért kell minden egyes intézmény-közötti érdek ellentétet kivinni a politikai és közéleti szférába és ebből etnikum közötti viszályt „fabrikálni”?
Mert ezt hozza a hagyomány, a jelleg! Az igaz, nem csak a magyaroké!

Nincsenek megjegyzések: